Blog /

Λογοθεραπεία ενηλίκων

Λογοθεραπεία ενηλίκων

Διαταραχές          Αξιολόγηση            Θεραπεία    

Υπάρχουν πολλές ιατρικές καταστάσεις που μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητα ενός ατόμου στο να επικοινωνήσει.

Ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, μια κρανιοεγκεφαλική κάκωση, όγκος στον εγκέφαλο ή ακόμα και μια προοδευτική πάθηση, όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, η νόσος του Πάρκινσον, η νόσος των κινητικών νευρώνων, μεταξύ άλλων νευρολογικών συνθηκών η άνοια και το Αλσχαιμερ, μπορεί να οδηγήσει σε δυσκολία επικοινωνίας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός, ότι αυτές οι συνθήκες επηρεάζουν ένα μέρος του εγκεφάλου που χρησιμοποιούμε για την επεξεργασία της ομιλίας και της γλώσσας σε συνδυασμό με τα κινητικά νεύρα που συνδέουν τους μυς της ομιλίας.

 

Δυσκολεύεστε να κατανοήσετε άλλους ανθρώπους;

Δυσκολεύεστε να διαβάσετε ή να γράψετε;

Δυσκολεύστε να παράγεται το σωστό ήχο μιας λέξης;

Δυσκολεύεστε να βρείτε την σωστή λέξη που θέλετε να πείτε;

Δυσκολεύεστε να χρησιμοποιείτε λέξεις μαζί σε μια πρόταση;

Η ομιλία σας είναι ακατάληπτη;

Δυσκολεύεστε να καταπιείτε;

Τότε μπορεί να έχετε μια διαταραχή που ονομάζεται αφασία, δυσαρθρία, δυσπραξία ή δυσφαγία.

ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ

Αφασία

Αυτός ό όρος χρησιμοποιείται για να περιγράψουμε μια δυσκολία στην επικοινωνία ύστερα από ένα τραύμα σε μέρος του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για την επεξεργασία των λέξεων. Οι άνθρωποι που έχουν αφασία, μπορούν να σκεφτούν καθαρά και συχνά ξέρουν τι θέλουν να πουν, δυσκολεύονται, όμως στην επεξεργασία του μηνύματος τόσο εσωτερικά όσο και να κάνουν το συνομιλητή τους να καταλάβει.

Δυσαρθρία

Αυτός ο όρος χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια κινητική διαταραχή του λόγου που έχει ως αποτέλεσμα/απόρροια την παράλυση, την αδυναμία και την έλλειψη συντονισμού των μυών της ομιλίας. Η προέλευσή της είναι νευρολογική λόγω, κάποιας βλάβης τουπεριφερικού ή κεντρικού νευρικού συστήματος. Απόρροια της δυσκολίας στη λεκτικής επικοινωνίας είναι ο μη καλός συντονισμός ή η παράλυση των μυών της αναπνοής, της φώνησης, της άρθρωσης κ.α.. Η ομιλία μπορεί να ακούγεται ψιθυριστή, μπερδεμένη, απαλή, μπορεί να είναι πολύ γρήγορη αλλά και πολύ αργή καιπαρατεταμένη, ή μπορεί να διαφέρει ως προς την ένταση της.

Δυσπραξία

Η δυσπραξία της ομιλίας είναι αποτέλεσμα του συντονισμού των μυών της ομιλίας που απαιτούνται προκειμένου να μιλήσει κάποιος καθαρά. Άνθρωποι με απραξία, έχουν δυσκολία στην αλληλουχία των ήχων της λέξης χωρίς την ύπαρξη μυϊκής αδυναμίας ή παράλυσης των μυών. Αυτή η κατάσταση συχνά συνυπάρχει και με άλλες διαταραχές, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές αλλαγές στην ικανότητα κάποιου να επικοινωνήσει αποτελεσματικά.

Οποιαδήποτε από τις παραπάνω διαταραχές, εκτός των προβλημάτων της επικοινωνίας, μπορεί να επηρεάσει την εμπιστοσύνη, την αυτοεκτίμηση και την διάθεση του ίδιου του ατόμου, όπου έχει ως αντίκτυπο όλη την οικογένεια. Συνεπώς, πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντική η συνεργασία της οικογένειας, για να του προσφέρει υποστήριξη, καθώς τα άτομα του οικείου περιβάλλοντος και οι φίλοι μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση των δυνατοτήτων και της εκτίμησης του πάσχοντος.

Δυσφαγία

 

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Αναλόγως τη σοβαρότητα της κατάστασης, καθώς, και άλλων ιατρικών καταστάσεων, η αξιολόγηση μπορεί να γίνει κατ οίκον ή ακόμα και σε νοσοκομείο. Η αξιολόγηση καλύπτει όλες τις πτυχές της επικοινωνίας, συμπεριλαμβανομένων την ομιλία, την κατανόηση, την ανάγνωση, τη γραφή, ακόμα και επικοινωνιακές στρατηγικές για την διάθεση και τα συναισθήματα. Προαπετούμενο της καλής συνεργασίας του λογοθεραπευτή με τον ασθενή, είναι ο επαρκής χρόνος μεταξύ αυτών και ενός μέλους της οικογένειας, ή του φροντιστή του ασθενή προκειμένου, να βρεθεί λύση στην αντιμετώπιση δυσκολιών της καθημερινότητας τους πχ. δυσκολία να απαντήσει στο τηλέφωνο, να στείλει ένα επαγγελματικό email κ.α. Θα εξεταστούν στη συνέχεια τα αποτελέσματα της αξιολόγησης προκειμένου να γίνει η διάγνωση των δυσκολιών. Στη συνέχεια, θα αποφασίσουμε από κοινού ανάλογα με το τι θέλει ο ασθενής πετύχει σε ένα καθορισμένο χρονικό διάστημα έτι ώστε να επανεξεταστεί η πρόοδος του. Όπου και προτεινουμετο κατάλληλο πρόγραμμα λογοθεραπείας.

 

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η διάρκεια της θεραπείας καθορίζεται από ποικιλία παραγόντων:

  • την υποκείμενη διάγνωση, 

  • τη σοβαρότητα του προβλήματος,

  • άλλα ιατρικά και κοινωνικά ζητήματα,

  • τη δέσμευση και το κίνητρο του ασθενή της οικογένειας και του φροντιστή

για την επιτυχή διεξαγωγή του προγράμματος.

Οι συνεδρίες θεραπείας συνήθως διαρκούν από 30 λεπτά έως και μία ώρα. Μικρότερες συνεδρίες συνήθως οφείλονται σε κόπωση του ασθενή ή σε δυσκολίες συγκέντρωσης.

Αν νομίζετε ότι εσείς ή κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας σας εμφανίζει κάποια από τα παραπάνω, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας είτε για συμβουλευτική είτε για αξιολόγηση λογοθεραπείας στο τηλ 211-4090184.