Blog /

ΔΩΡΑ ΓΙΑ ΜΩΡΑ

ΔΩΡΑ ΓΙΑ ΜΩΡΑ

IMAGE

 

Οι γιορτές πλησιάζουν, πολλοί γονείς, γιαγιάδες, παππούδες, νονοί και νονές αναρωτιούνται και με ρωτάνε συχνά «τι δώρο να πάρω στο παιδί μου, που θα το βοηθήσει να ενισχύσει την ομιλία του;». Όσοι με γνωρίζετε θα έχετε καταλάβει πως υποστηρίζω και ενθαρρύνω το κάθε παιδί στο να μάθει να  ΠΑΙΖΕΙ, παρέχοντας τους, μια πολύ αισθητηριακή εκμάθηση σε συνδιασμό με τη διέγερση της φαντασίας τους.

Εδώ θα βρείτε ένα οδηγό δώρων:

ΔΩΡΑ ΓΙΑ ΜΩΡΑ (γέννηση ως 18 μηνών) Όταν πρόκειται για τα μωρά, το πιο ανεκτίμητο δώρο όσον αφορά την ανάπτυξη του λόγου και της ομιλίας είστε ΕΣΕΙΣ. Τα μωρά χρειάζονται ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ για να αλληλεπιδρούν μαζί τους και να μάθουν τη γλώσσα! Θυμηθείτε, τα μωρά αρχίζουν να μαθαίνουν τη γλώσσα από τη μέρα που γεννιούνται ασχέτως αν δεν μπορούν ακόμη να μιλήσουν. Για αυτή την ηλικιακή ομάδα, πρέπει να δουλέψουμε πάνω στον σχηματισμό ισχυρού δεσμού με τα μωρά μας, κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού και να εκτεθούν σε πολύ αισθητηριακές εμπειρίες που θα τους παρέχουν ευκαιρίες για τη δημιουργία γνωστικών και προ-λεκτικών δεξιοτήτων. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ανάπτυξη του λόγου του βρέφους θα βρείτε σε παλαιότερο άρθρο.

Εδώ είναι μερικά παιχνίδια που μπορούν να, βοηθήσουν υποστηρίζοντας την ομιλία του μωρού σας και την ενθαρρύνοντας την γλώσσα, καθώς παίζετε μαζί του/της.

Καθρέφτη- καθρεφτάκι

Στα μωρά τους αρέσει πάρα πολύ να βλέπουν το είδωλό τους στο καθρέφτη, καθώς σχετίζεται το κάθε σχόλιο σας σχετικά με το τι ή ποιον βλέπει. Έτσι με αυτό τον τρόπο παρέχετε στο παιδί σας την ευκαιρία για διασκέδαση, την κοινωνική γλώσσα ενώ χρησιμοποιεί πολλές από τις αισθήσεις του. Όταν κοιτάμε στον καθρέφτη, στη συνέχεια το παιδί και πάλι στον καθρέφτη εκείνη την στιγμή είστε ένα μοντέλο κοινής προσοχής για μια προ-λεκτική ικανότητα. Επιπλέον ο καθρέφτης μπορεί να βοηθήσει να παρέχουμε ευκαιρίες στην εκμάθηση σημαντικών προ-λεκτικών γνωστικών ικανοτήτων. Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε τον συγκεκριμένο καθρέφτη στο αυτοκίνητο για να έχετε οπτική επαφή με το παιδί.

Στοίβαξη κυπέλλων

Το στοίβαγμα κυπέλλων είναι μια κινητική και αντιληπτική δεξιότητα που μπορεί να παρέχει εξίσου την ευκαιρία στην ανάπτυξη του λόγου και της γλώσσας καθώς παίζεται με το μωρό σας.  Η στοίβαξη κυπέλλων είναι ένα άλλο μεγάλο δώρο που μπορεί να προσφέρει ευκαιρίες για την εκμάθηση αυτών των σημαντικών γνωστικών δεξιοτήτων. Μπορείτε να κρύψετε κάτω από κάθε κύπελλο ανάλογα με το μέγεθος διαφορετικά διασκεδαστικά παιχνίδια, όπως τα μικρά πλαστικά ζώα, ρωτήστε "πού είναι το σκυλάκι;" και αφήστε το παιδία σας να απαντήσει! Αυτό παρέχει την ευκαιρία για την διεύρυνση του λεξιλογίου, της προσοχής και της εξαφάνισης αντικειμένων. Αυτό το παιχνίδι το αγαπάνε από 3 μηνών μέχρι και 5 ετών εξίσου.

Ενσφηνώματα

Δεν συνιστώ να χρησιμοποιηθεί αυτό το παιχνίδι για την εκμάθηση των σχημάτων, των αριθμών και των γραμμάτων για τα μωρά από τώρα. Ωστόσο, τα ενσφηνώματα είναι ένας καλός τρόπος που ενισχύει την αντίληψη του μωρού με το αντικείμενο, την προσοχή και του κρατάω ένα αντικείμενο στα χέρια. Μπορούν επίσης να παρέχουν την ευκαιρία για την εκμάθηση εννοιών όπως μέσα, έξω, δίπλα και ούτω καθεξής. Εάν το μικρό σας μάθει και το λεξιλογίου των σχημάτων είναι ένα Bonus! Προσοχή δεν πιέζουμε. Fisher-Price Brilliant Basics Baby's First Blocks.

Παιδικά τραγούδια

Τα παραδοσιακά παιδικά τραγουδάκια μαζί με διάφορες κινήσεις των χεριών βοηθούν πολύ το μωρό να διασκεδάσει μαζί σας, να διευρύνει την φαντασία του, να ενθαρρύνει την ομιλία του χρησιμοποιώντας πολλές από τις αισθήσεις του. Ωστόσο, υπάρχουν τόσα πολλά ΔΩΡΕΑΝ στο διαδίκτυο τραγούδια που συνδυάζουν και ενθαρρύνουν την ομιλία με την κίνηση.

 

Όλα τα παραπάνω παιχνίδια, καθώς και οι φωτογραφίες είναι από τη FIsher-Price και την babyglitter σε οικονομικές τιμές και όχι για διαφημιστικούς σκοπόυς.