Blog /

Ψυχολογική Υποστήριξη παιδιών και ενηλίκων

Ψυχολογική Υποστήριξη παιδιών και ενηλίκων

 

Το κέντρο μας παρέχει μια σειρά ψυχομετρικών αξιολογήσεων . Καθώς, και   οικογενειακή συμβουλευτική, ατομικές και ομαδικές ψυχοθεραπείες παιδιών, εφήβων και ενηλίκων απο εξειδικευμένο ψυχολόγο/ψυχοθεραπευτή. 

Ατομική Ψυχοθεραπεία Παιδιών

Οι θεραπευτές βοηθούν τα παιδιά να βρουν τον τρόπο να εκφράσουν τα συναισθήματά τους και να αποφορτιστούν. Το κάθε παιδί είναι ξεχωριστό και αντιμετωπίζει με διαφορετικό τρόπο και μέγεθος το τι συμβαίνει στη ζωή του. Όλα εξαρτώνται από την ψυχοσύνθεση του κάθε παιδιού.

Πολλά παιδιά χρειάζονται βοήθεια για την αντιμετώπιση των έντονων συναισθηματικών συνθηκών που βιώνουν στην καθημερινότητά τους. Μπορεί να είναι παιδιά που:

  •  έχουν σχολική φοβία

  •  έχουν περάσει κατάθλιπτικά επεισόδια ή θλίψη

  •  έχουν πρόβλήματα ελέγχου του θυμού τους

  •  αντιμετωπίζουν οικογενειακά προβλήματα (διαζύγιο, θάνατο, ή καποιο σοβαρο πρόβλημα υγείας

  • δυσκολίες ύπνου και διατροφή

  • νυχτερινή Ενούρηση

  • διαταραχές λόγου

  • προβλήματα συμπεριφορά

  •  έχουν τικς

  • έχουν χαμηλή αυτοπεποίθηση

  • παρουσιάζουν μαθησιακές δυσκολίες

  • έχουν άγχος αποχωρισμού

Ο ψυχοθεραπευτής χρησιμοποιεί την επικοινωνία ως θεραπευτικο μέσο με τη χρήση του παιχνιδιού και άλλων εκφραστικών δραστηριοτήτων, όπως η ζωγραφική και η πλαστελίνη. Όλα αυτά τα μέσα παρέχουν στο παιδί ένα είδος λεξιλογίου, ώστε να εκφράσει και να επεξεργαστεί τις σκέψεις και τα συναισθήματά του.

 

Βασικό συστατικό για την πρόοδο του παιδιού είναι η σχέση εμπιστοσύνης που αναπτύσσεται ανάμεσα στο παιδί και τον ψυχοθεραπευτή και η σταθερότητα του θεραπευτικού πλαισίου που δίνει τη δυνατότητα στο παιδί να εκφραστεί ελεύθερα σε ένα χώρο ασφάλειας, κατανόησης και αποδοχής.

 

Πολλές φορές κρίνεται πολύ σημαντικό να έχουν συγχρόνως και οι γονείς συμβουλευτική υποστηρικτική συνεργασία όπου μπορούν να συζητούν και να επεξεργάζονται οποιοδήποτε θέμα τους απασχολεί σχετικά με το παιδί τους και να αναζητούν μαζί με τον θεραπευτή λειτουργικότερους τρόπους επικοινωνίας με το παιδί αλλά και με όλη την οικογένεια. Παίρνουν το χρόνο και το χώρο να εντοπίσουν και να εκφράσουν τις δικές τους σκέψεις και συναισθήματα και να βρουν απαντήσεις σε θέματα που τους απασχολούν ενδυναμώνοντας το γονεϊκό τους ρόλο.

 

Ατομική Ψυχοθεραπεία Εφήβων

Η εφηβεία είναι μία δύσκολη περίοδος που χαρακτηρίζεται απο ψυχοσωματικές κοι κοινωνικές αλλαγές που πολλοί έφηβοι δυσκολεύονται να διαχειριστούν όπως:

·         Αποδοχή από το άλλο φύλο

·         Κοινωνική προσαρμογή

·         Σωματικές αλλαγές

·         Απότομη ωρίμανση

·         Χρήση ουσιών

·         Επαγγελματικός προσσανατολισμός

·         Φοβίες

Στη συμβουλευτική εφήβων λαμβάνοντας υπόψην μας τις παραπάνω δυσκολίες ο σύμβουλος με ειλικρινή διάλογο, κατανόηση και υπομονή προσπαθεί να ορίσει τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τους προβληματισμούς τους. Ως θεραπευτικά μέσα χρησιμοποιεί ακόμα διάφορα παιχνίδια, εικαστικά μέσα και οπτικοακουστικό υλικό για να διευκολύνουν την έκφραση και επεξεργασία σκέψεων και συναισθημάτων.

Συνήθως οι γονείς δεν παρευρίσκονται στις συναντήσεις, εκτός εάν η παρουσία τους κριθεί αναγκαία για την επίτευξη των θεραπευτικών στόχων. Όμως η στενή συνεργασία των γονιών με τον/την ψυχολόγο αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την αποτελεσματικότητα της θεραπείας.

Επίσης, η συμβουλευτική – θεραπεία για εφήβους προωθεί την κοινωνικοποίηση και ανάπτυξη του ατόμου, καλλιεργώντας δεξιότητες που βοηθούν τον έφηβο να προσαρμοστεί κατάλληλα στο περιβάλλον του και να χειριστεί τις σωματικές, ψυχολογικές και κοινωνικές αλλαγές που επιφέρει η εφηβεία.

Επικοινωνία και διαχείριση του άγχους των εφήβων

Οι έφηβοι δεν είναι αρκετά μεγάλοι για να τους συμπεριφερθείς σαν ενήλικες αλλά ούτε και μικροί για να τους αντιμετωπίσεις σα παιδιά. Έχουν ειδικές ανάγκες που πρέπει να αντιμετωπιστούν ειδικά  όταν πρόκειται για την συναισθηματική τους ανάπτυξη.  Ο σύμβουλος μας θα τους βοηθήσει να κατανοήσουν τις ανάγκες τους, έτσι ώστε να είναι έτοιμοι με τα σωστά εργαλεία να χτίσουν υγιείς σχέσεις και να αναπτύξουν μια ισχυρή αίσθηση του εαυτού τους.

 

Οικογενειακή συμβουλευτική

Το φορτωμένο πρόγραμμα, οι συνεχώς μεταβαλλόμενες ανάγκες, καθώς και η απροσδόκητη κρίση, μπορεί να κάνει την οικογενειακή ζωή να απέχει πολύ από το ιδανικό πρότυπο. Αυτό όμως δεν πρέπει να σας αγχώνει. Με την οικογενειακή συμβουλευτική μπορείτε να ζήσετε τη χαρά και την ευημερία που επιθυμείτε μέσα στο σπίτι σας, βρίσκοντας  ισορροπία ανάμεσα στον ρόλο του καλού γονιού αλλά και του καλού συντρόφου.

 

Οι θεραπευτές μας έχουν την εμπειρία να βοηθήσουν την οικογένεια σας να επικοινωνήσει πιο αποτελεσματικά αλλά και να διαχειριστεί τις αναπόφευκτες δυσκολίες της ζωής.
 
 
Ατομική ψυχοθεραπεία ενηλίκων
 
 

Ομάδα γονέων (παιδιών και εφήβων)

Χτίζοντας γερά θεμέλια στην συναισθηματική υγεία του παιδιού σας

Είσαι νέος γονιός; έχεις ένα σπίτι γεμάτο εφήβου; Αναρωτιέσαι πως θα καταφέρεις να γίνεις "καλός" γονιός, φίλος αλλά και "καλός" σύντροφος; Μέσω της ομάδας θα βρεις την ικανότητα να ισορροπήσεις στον ρόλο του γονιού, με αυτόν του συντρόφου, αλλά και χρόνο να γίνεις φίλος. Η "ομαδα γονεων" ε'ιναι ιδανική για ζευγάρια, μονογονιακές οικογένειες  και εργααζόμενος γονείς. Εγγραφές από Δευτέρα 4 Σεπτέμβρη.

 

Για περισσότερες πληροφορίες ή για ραντεβού μη διστάστε να επικοινωνήσετε μαζί μας, στο τηλ 211-4090184.