Blog /

ΔΩΡΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ

ΔΩΡΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ

IMAGE

ΔΩΡΑ ΓΙΑ ΝΗΠΙΑ & ΠΑΙΔΙΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ (18μηνών έως 5 ετών).

Όπως έχετε παρατηρήσει, όλα τα παιχνίδια που αναφέραμε στο «δώρα για μωρά» μπορούν επίσης, να χρησιμοποιηθούν εξίσου με την ίδια επιτυχία και στα μικρά παιδιά. Τα νήπια και τα παιδιά προσχολικής ηλικίας αγαπούν το στοίβαγμα κυπέλλων, τα ενσφηνώματα και τα παιδικά τραγούδια σε συνδυασμό με την κίνηση ενισχύοντας έτσι την αντιληπτική τους ικανότητα.

Τα επόμενα δώρα είναι σχεδιασμένα κυρίως για νήπια και παιδιά προσχολικής ηλικίας, κυρίως για εκείνα που είναι σε θέση να επικοινωνήσουν ή έχουν την πρόθεση για ομιλία. Τα παιχνίδια που απαιτούν την ικανότητα της προσποίησης είναι καταλληλότερα για παιδιά άνω των 3 ετών, ωστόσο αυτό εξαρτάται καθαρά από το ατομικό αναπτυξιακό επίπεδο που βρίσκεται το κάθε παιδί.

Θα αναρωτιέστε, ποια γλωσσική δεξιότητα μπορεί να ενισχύσει το κάθε παιχνίδι; Διαβάστε κάθε περιγραφή των παιχνιδιών, και σε συνδυασμό με τη λίστα ανάπτυξης γλωσσικών δεξιοτήτων θα μπορέσετε να βρείτε τί θα πρέπει να ενθαρρύνεται στο παιδί σας και με ποιο τρόπο.

 

Μεγάλες κατασκευές

Τα παιδιά λατρεύουν να χτίζουν σπίτια! Έτσι λοιπόν πάρτε μεγάλα παιχνίδια κατασκευής όπως τα Jumbo Lego και φτιάξτε ένα κάστρο, σπίτι, τοίχος στο σαλόνι σας. Αυτό το παιχνίδι βοηθάει αρκετά στην κίνηση ενισχύοντας και το λεξιλόγιο του παιδιού.

Χτίστε ένα σπίτι, με κομμάτια από Lego όπως το duplo bricks ενισχύοντας το λεξιλόγιο, την λεπτή κινητικότητα του παιδιού διεγείροντας την φαντασία του.

Μπορείτε να ενισχύστε τις σχέσεις της οικογένειας φτιάχνοντας ένα σπίτι ακολουθώντας τους κανόνες όπως είναι το little tikestik clubhouse.

 

Σήραγγες/Τέντες-σκηνή

Ακόμη θυμάμαι τις στιγμές που έπαιρνε η μητέρα μου ένα σεντόνι, μανταλάκια και το μεταμόρφωνε σε ότι θέλαμε. Όπως επίσης και τα ατελείωτα παιχνίδια που κάναμε με τον αδερφό μου πάνω, κάτω, μέσα, έξω κάθε φορά με διαφορετικούς τρόπους στην σκηνή ή όπως αλλιώς το ονομάζαμε.

Έτσι λοιπόν μπορείτε να πάρετε μια σκηνή/σήραγγα και να την τοποθετήσετε στο σαλόνι σας ενισχύοντας βασικές έννοιες όπως πάνω, κάτω, μέσα, έξω, καθώς και κινητικές όπως μπουσούλησε, κύλησε ακολουθώντας τις εντολές που θα του δώσετε ή ακόμη καλύτερα να σας δώσει κ.α..

 

Ο κύριος Πατάτας

Λατρεμένος και αγαπημένος μου κύριος Πατάτας, πολλοί από εσάς θα με έχετε δει να τον χρησιμοποιώ και τον πηγαινοφέρνω συχνά. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον κύριο πατάτα με πάρα πολλούς διαφορετικούς τρόπους ,ενισχύοντας τις ικανότητες του λόγου και της ομιλίας, μαθαίνοντας τα μέρη του σώματος, τα χρώματα, βασικές έννοιες και πάρα-πάρα πολλά άλλα. Ο κύριος πατάτας είναι ένα φανταστικό, ευέλικτο και διασκεδαστικό παιχνίδι! Θα τον βρείτε σε γνωστά πολυκαταστήματα με παιχνίδια.

 

Σετ Φάρμας

Ένα άλλο υλικό που χρησιμοποιώ αρκετά συχνά στις συνεδρίες με τους μικρούς μου φίλους είναι ένα σετ φάρμας ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο τις γλωσσικές τους δεξιότητες από ήχους ζώων μέχρι και συμβολικό παιχνίδι με ενέργειες. Μια από τις φάρμες που χρησιμοποιώ είναι της Fisher – Price farm.

 

Μια βόλτα με αυτοκινητάκι εντός και εκτός σπιτιού

Σε όλους μας αρέσουν οι βόλτες, πόσο μάλλον στα παιδιά! Έτσι λοιπόν πάρτε ένα παιδικό αυτοκινητάκι για μέσα ή έξω από το σπίτι. Βοηθάει στην ανάπτυξη κινητικών δεξιοτήτων όπου με την σωστή χρήση ενισχύεται και η ομιλία του.

 

 

Κουκλόσπιτο

Δεν υπάρχει καλύτερο υλικό από ένα κουκλόσπιτο όπου μπορείς να ενθαρρύνεις την επικοινωνία του παιδιού σε καθημερινές ενέργειες. Ένα πολύ ωραίο φορητό κουκλόσπιτο είναι της Fisher – Price.

 

 

Αυτοκίνητα, φορτηγά, τρένα και μεταφορικά μέσα Ένα ακόμη από τα παιχνίδια που χρησιμοποιώ είναι το τρενάκι ο Thomas και το γνωστό τρενάκι απο τα ΙΚΕΑ σε συνδυασμό με την εμμονή των μικρών φίλων μου, με το τρενάκι εφαρμόζω τα μαγικά μου κόλπα και τους διδάσκω την γλώσσα με μεγάλη επιτυχία. Επιπλέον χρησιμοποιώ αυτοκινητόδρομους, είτε ξύλινους ή ακόμη και χαλιά με το σχέδιο του δρόμου. Πάρτε τους λοιπόν, τα κλασικά αυτοκινητάκια φορτηγά και άλλα που υπήρχουν άπειρα στο εμπόριο.

 

Πλαστελίνη

Σε ποιο παιδί δεν αρέσει να φτιάχνει κάτι ή έστω να πλάθει την πλαστελίνη. Έτσι μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε ενθαρρύνοντας την ομιλία του παιδιού μέσα από ένα συμβολικό παιχνίδι πχ. «πάμε να φτιάξουμε φαγητά, ζωάκια κ.α..» διευρύνοντας το λεξιλόγιο του, ενισχύοντας την λεπτή κινητικότητα καθώς και την επίλυση προβλημάτων.

Καλές Γιορτές και Καλή διασκέδαση!

.