Blog /

ΩΡΑ ΓΙΑ ΥΠΝΟ

ΩΡΑ ΓΙΑ ΥΠΝΟ

IMAGE

Πως να ενισχύσεις το λόγο και την ομιλία του παιδιού κατά την προετοιμασία του για ύπνο

Αν είστε από τους γονείς που θέλουν να βοηθήσουν το παιδί τους που έχει καθυστέρηση λόγου και ομιλίας, αλλά δυστυχώς, λόγω φόρτου εργασίας δεν υπάρχει χρόνος, εδώ υπάρχουν μερικοί διασκεδαστικοί τρόποι που θα σας βοηθήσουν να ενισχύσετε την ομιλία του κατά την καθημερινή προετοιμασία για ύπνο. Ακολουθήστε το ίδιο πρόγραμμα καθημερινά.

Ώρα για ύπνο

 • Κατονομασία αντικειμένων: Πάρτε περισσότερο χρόνο καθώς κάνετε το παιδί σας μπάνιο έτσι ώστε να μπορέσει να ονομάσει διάφορα αντικείμενα. Παράδειγμα, μπορείτε να ονομάσετε το νερό, το σαμπουάν, το σαπούνι, το σφουγγάρι, διάφορα παιχνίδια, κλπ. Κρατήστε κάθε αντικείμενο αρκετή ώρα επισημαίνοντας το όνομα του αντικειμένου από μόνο του, παρατεταμένα, αρθρωτικά και καθαρά «ννννεεεερρρροοο». Στη συνέχεια μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την ίδια λέξη μέσα σε μια πρόταση.

 • Κατανομασία ενεργειών: Συζητήστε σχετικά με τις ενέργειες που κάνετε εσείς και το παιδί σας κατά τη διάρκεια του μπάνιου. Μπορείτε να πείτε «πλένω», «ρίχνω», «σαπουνίζω», «πιέζω», «κολυμπώ» κ.α.. Να είστε βέβαιοι, ότι χρησιμοποιείτε αρχικά τη λέξη από μόνη της και μετά μέσα σε πρόταση.

 • Κατονομασία επιθέτων: Συζητήστε για το πώς τα πράγματα είναι μέσα στην μπανιέρα. Εάν το παιδί σας είναι αρκετά μεγάλο, μπορείτε να το ρωτήσετε αν το νερό του μπάνιου είναι ζεστό ή κρύο σήμερα. Πώς αισθάνεται το σαπούνι; Πώς αισθάνεται το παιχνίδι; κ.α.

 • Πάρτε βιβλία μπάνιου: Η ανάγνωση ενός βιβλίου είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να εργαστούν τα παιδιά πάνω στην ομιλία τους και να ενισχύσουν τις γλωσσικές τους δεξιότητες. Ευτυχώς, υπάρχουν πολλά βιβλία μπάνιου έτσι ώστε η ανάγνωση να γίνει πιο διασκέδαση. Το παιδί σας μπορεί να βλέπει τις φωτογραφίες ενώ εσείς το σαπουνίζετε κ.α..

 • Υπενθυμίζοντας τα γεγονότα της ημέρας: Κατά τη διάρκεια του μπάνιου μπορείτε να μιλήσετε με το παιδί σας για το τι συνέβη μέσα στη ημέρα του. Να κάνετε συγκεκριμένες ερωτήσεις, όπως «τι έφαγες για μεσημεριανό;», «με ποιον έπαιξες το απόγευμα;», «τι φτιάξαμε με τη πλαστελίνη σήμερα;», κ.α. Προσπαθήστε να κάνετε αρχικά ερωτήσεις που ξέρετε τις απαντήσεις (σε πράγματα που κάνατε μαζί με το παιδί σας), έτσι ώστε να το βοηθήσετε, αν κολλήσει.

Βούρτσισμα δοντιών

 • Χρήση τοπικών επιρρημάτων: Κατά τη διάρκεια του βουρτσίσματος μπορείτε να ονομάζετε κάθε φορά τη θέση που βρίσκεται η οδοντόβουρτσα ενώ βουρτσίζει τα δόντια του π.χ. Βουρτσίζω πάνω, κάτω, πίσω, μπροστά, στη μέση κλπ.     

 • Η Αρίθμηση ή το τραγούδι της Αλφαβήτα: Ενώ το παιδί σας βουρτσίζει τα δόντια του μπορείτε να μετρήσετε μέχρι το 20 ή να τραγουδήσετε την αλφαβήτα. Αυτό θα σας βοηθήσει αρχικά να βεβαιωθείτε ότι ξοδεύει αρκετό χρόνο για το βούρτσισμα των δοντιών του. Όπως επίσης, να θυμάται τη διαδοχή των αριθμών και της αλφαβήτου ενισχύοντας την ακουστική του επεξεργασία.

Φορώντας τις πυτζάμες

 • Κατονομασία αντικειμένων και ενεργειών: Συζητήστε σχετικά με το τι κάνει ή κάνετε. Αρχικά μπορείτε να ονομάσετε τα αντικείμενα που το παιδί σας φοράει ή βγάζει (πουκάμισο, παντελόνι, πυτζάμες, παντόφλες, κλπ.) και στη συνέχει τις ενέργειες που κάνει (βάζω το χέρι μέσα, τραβάω την μπλούζα, σηκώνω το πόδι, κλπ.).

 • Επιλογή: αφήστε το παιδί σας να επιλέξει ποιές πυτζάμες θα φορέσει. Δώστε προσοχή και βοηθήστε το να τα ζητήσει μόνος του.

Παραμύθι πριν τον ύπνο

 • Η ανάγνωση παραμυθιού είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να δουλέψεις πάνω στον λόγο και την ομιλία.

Σκεπάστε καλά το παιδί σας

 • Πρόβλεψη: Ρωτήστε το παιδί σας τι όνειρο πιστεύει ότι θα δει απόψε. Ενθαρρύνετε το να το περιγράψει όσο μπορεί περισσότερο. Ελέγξτε το πρωί αν είχε δίκιο.

 • Φιλάκι καληνύχτας: Βοηθήστε το παιδί σας να ονομάσει τα μέρη του σώματος ρωτώντας το που θα ήθελε το φιλάκι. Θα ήθελε το φιλάκι στο κεφάλι, στη μύτη, στα δαχτυλάκια; κλπ.

Τώρα το μόνο που έχει μείνει είναι η ανταλλαγή αγκαλιών, φιλιών και ύπνο. Εσείς και το παιδί σας θα απολαύσετε μια καλή ποιοτική στιγμή και η επικοινωνία του παιδιού σας θα γίνει πιο μεγάλη και δυνατή. Εσείς, τι πρόγραμμα ακολουθείτε για να προετοιμάσετε το παιδί για ύπνο; Αφήστε τα σχόλια σας στο email:info@dromostoulogou.gr.